fbpx
2020.11.24.

Térségi Televízió

T1TV – Törökszentmiklós

Folytatódott Bander Ferenc tárgyalása

Bander Ferenc

2020. október 26-án és 28-án folytatódott Bander Ferenc tárgyalása Szolnokon. A bíróság tanúkihallgatással folytatta az eljárást.

A hétfői napon az ismételten beidézett végrehajtót és helyetteseit, a szerdai napon a rendőröket kívánta a bíróság meghallgatni. A végrehajtó kivételével mindenki megjelent a tárgyalásokon.
Mint ismeretes 2019. szeptember 19-én délelőtt Bander Ferenc a jogszerűen magánál tartott gáz-riasztó pisztolyával, önvédelmi céllal több lövést adott le a lakásán -a vád szerint – jogszerűen eljáró önálló bírósági végrehajtóra. Bander Ferenc szerint a végrehajtás nem volt törvényszerű, ő ezt akkor is és az eljárás előtt is többször jelezte, azonban ennek ellenére jelent meg nála végrehajtó azon a bizonyos napon.

A vád hivatalos személy elleni erőszak bűntette, amely 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel súlytható. A bíróság jelen eljárásban nem vizsgálja azt a kérdést, hogy a végrehajtás jogszerűen zajlott-e le akkor. Ez azonban egy lényeges kérdés a vádlott szempontjából, ugyanis jogellenes intézkedéssel szemben fenáll az ellenállási jog, és ebben az esetben nem vonható felelőségre. Másik oldalról azonban figyelembe kell venni azt, hogy fegyveresen követi el a hivatalos személy elleni erőszakot, az aki lőfegyverrel vagy annak utánzatával követi el a cselekményét. Összefoglalónkból kiderül, hogy áll most az ügy.

Bander Ferenc több, mint egy éve van előzetes letartóztatásban, védője kérte az enyhébb kényszerintézkedést a vádlottra, hiszen nem egyedüli példa, hogy sokkal súlyosabb tettekért is csak háziőrizetben kell lennie egy-egy elkövetőnek. A bíróság azonban továbbra is úgy ítélte meg, hogy Bander Ferenc nem hagyhatja el a büntetés-végrehajtási intézetet. Bander Ferenc így nem tudja a végrehajtás jogellenességét bizonytani, hiszen így korlátozotak a lehetőségei. A pártfogói ügyvéd sem tudja érdemben érvényesíteni a segítségét. Folytatás decemberben várható.

Közösségi média
error: Védett tartalom!
%d bloggers like this: