fbpx
2020.10.27.

Térségi Televízió

T1TV – Törökszentmiklós

Egy túlterhelt kézikocsi okozott súlyos sérülést az egyik szolnoki üzemben

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a férfinak büntetőügye, aki 2016. október 4-én az egyik szolnoki faipari cég üzemvezető-helyetteseként szemet hunyt a felett, hogy egy jócskán túlterhelt kézikocsival végezzenek anyagmozgatást az üzemben. A kézikocsi kereke kitörött, és csaknem egy tonna faanyag borult az egyik munkásra, aki maradandó fogyatékosságot okozó sérüléseket szenvedett.

Az ügyben 2018. december 21-én emelt vádat a Kecskeméti Járási Ügyészség. A Szolnoki Járásbíróság 4 tárgyalást követően, 2019. október 30-án ítélet hozott. A büntetlen előéletű férfit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 1 évre próbára bocsátotta. Ítélete indokolásában kimondta, hogy a vádlott azzal, hogy a kézikocsi üzemképes állapotának ellenőrzését elmulasztotta, hozzájárult ahhoz, hogy balesetveszélyes munkaeszköz használatával folyjék az anyagmozgatás az üzemcsarnokban.

Az ítélet ellen a vádlott és védője elődlegesen felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

A Szolnoki Törvényszék 2020. szeptember 29-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét lényegét tekintve helybenhagyta.

Az ügy másik, szintén büntetlen előéletű vádlottját, a cég munkavédelmi szaktanácsadóját a Szolnoki Járásbíróság 2019. május 8-án meghozott, aznap jogerős ítéletében, szintén foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 270 ezer Ft pénzbüntetésre ítélte.

forrás: a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya

Közösségi média
error: Védett tartalom!
%d bloggers like this: