fbpx
2020.10.27.

Térségi Televízió

T1TV – Törökszentmiklós

Halálos közúti balesetek az EU-ban

Az EU útjai igen biztonságosak, de melyik ország teljesít a legjobban ebben a kérdésben? Tudjon meg többet a halálos közúti baleseteket érintő adatokról.

Minden évben sok ezer ember veszíti életét vagy sérül meg súlyosan az EU útjain történő balesetekben. A szociális és technológiai fejlesztéseknek köszönhetően 2010 és 2019 között a halálos közúti balesetek száma 23 százalékkal csökkent.

2019-ben az EU-n belül Svédországban, és Írországban voltak a legbiztonságosabbak az utak, míg Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban a legkevésbé biztonságosak.

A 2018-ban közlekedési balesetekben áldozatul esett emberek 12 százaléka 18 és 24 év közötti volt, pedig az európai lakosság csupán 8 százaléka tartozik ebbe a korosztályba. A demográfiai változásoknak köszönhetően a közúti balesetek idős (65 év feletti) áldozatainak aránya a 2010-es 22 százalékról 2018-ra 28 százalékra emelkedett.

A közúti balesetek áldozatainak 76 százaléka férfi, a 15 év alattiak aránya pedig 2 százalék volt.

Mit tesz az EU a közúti balesetek csökkentése érdekében?

Az EP 2019-ben fogadott el új szabályokat, amelyek kötelezővé teszik 30 fejlett biztonsági berendezés (például intelligens sebességszabályozó rendszer, fáradékonyságra és figyelmetlenségre figyelmeztető fejlett rendszer vagy fejlett vészfékező rendszer) beszerelését az új gépjárművekbe. Ezek a kötelező biztonsági felszerelések 2038-ig több mint 25 ezer emberéletet menthetnek meg és legalább 140 ezer súlyos sérülést akadályozhatnak meg, tekintve, hogy a közlekedési balesetek nagyjából 95 százalékában közrejátszik az emberi hiba is.

Az utak biztonsága érdekében az EU továbbá megerősítette a közlekedésbiztonsággal kapcsolatos szabályokat és a vezető nélküli autókra vonatkozó egységes szabályok biztosításán dolgozik.

Közösségi média
error: Védett tartalom!
%d bloggers like this: