fbpx
2020.10.21.

Térségi Televízió

T1TV – Törökszentmiklós

EU-Egyesült Királyság: nem kötelező a megállapodás a képviselők szerint

Az EU és a britek jövőbeli kapcsolatairól és az EU finanszírozásáról szóló, a tanácsi csúcsot megelőző vita során a képviselők sürgették a megállapodást a helyreállítási programról.

A Parlament nem fogja bármi áron hozzájárulását adni az EU és az Egyesült Királyság közötti megállapodáshoz, figyelmeztett több képviselő a szerdán az Európai Tanács eheti ülésének témáiról, ezen belül az Unió és a britek kapcsolatát meghatározó tárgyalássorozatról folytatott vita során. A képviselők elutasították azt a brit tárgyalási technikát, amely szerint a szigetország egyes témákról hajlandó tárgyalni, másokat azonban kizár a vitára bocsátandó ügyek közül.
Több felszólaló hangsúlyozta: a közös álláspont kialakítása során a tárgyalófeleknek tartaniuk kell magukat a politikai nyilatkozathoz, amelyet tavaly írt alá az Unió és az Egyesült Királyság, és amely meghatározza a jövőbeli kapcsolatok határozott körvonalait. A képviselők a jogilag kötelező érvényű kilépési nyilatkozatban vállaltak – többek között az Európai Unióban élő britekre és az Egyesült Királyságban élő uniós polgárokra vonatkozó intézkedések – végrehajtását is sürgették.
A Parlament reméli, hogy az uniós részről ambíciózus és átfogó megállapodást célzó tárgyalások új lendületet kapnak, azonban azok lezárására már csak 204 nap áll rendelkezésre, figyelmeztettek a képviselők. A Parlament csütörtökön fogadja el a tárgyalások jelenlegi állásáról szóló álláspontját, amelyről a szavazási eredmény bejelentését követően 15:00 órától sajtótájékoztatón számolnak be a képviselők.Az Unió hosszú távú költségvetése és a koronavírus-járvány utáni gazdaságélénkítés
Az Európai Tanács pénteki napirendjén szereplő, a következő hosszú távú uniós költségvetéssel és a helyreállítási csomaggal kapcsolatban a képviselők kiemelték: sürget az idő, és az Európai Tanácsnál a labda: a tagállamoknak gyorsan közös álláspontra kell jutniuk. A gazdaságot sürgősen újra kell indítani, és ugyan ennek jó eszköze a helyreállítási terv, de csak ha egy ambíciózus hosszú távú költségvetéssel társul.
Több képviselő jelezte, hogy a Bizottság költségvetési összegre tett javaslatát a minimumnak tekinti. Emellett meg kellene erősíteni a Parlament szerepét a csomag formálásában és végrehajtásában, mivel a válság nem szolgálhat kifogásul a demokrácia aláásásához, fogalmaztak.
Közösségi média
error: Védett tartalom!
%d bloggers like this: