fbpx
2020.10.24.

Térségi Televízió

T1TV – Törökszentmiklós

Termékvisszahívás

Dátum 2020-03-18Termék neve Snack Day Burgonyasnack Paprikás ízesítésű, 175gProbléma jellege Nem jelölt tartósítószer (kén-dioxid)Részletek

A Lidl Magyarország felelős vállalkozóként arról tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), hogy visszahívják az alábbi azonosítókkal ellátott burgonyasnackeket, mivel azok allergén kén-dioxidot tartalmaznak. Az allergén adalékanyagot az összetevők felsorolásánál nem jelölték, így az érintett tételek fogyasztása a szulfitokra allergiások számára veszélyes lehet.

A termék adatai:

  • Termék neve: Snack Day Burgonyasnack Paprikás ízesítésű, 175g
  • Márka: Snack Day
  • Csomagolás: hengeres doboz
  • Gyártó: Trüller Knabber-Gebäck GmbH (Németország)
  • MMI: 19.10.2020

 02.11.2020

  • Forgalmazó: Lidl Magyarország

Lidl Magyarország jogkövető módon megkezdte a termékek forgalomból való kivonását és a vásárlóktól való visszahívását.

A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy aki a kén-dioxidra (szulfitokra) érzékeny/allergiás – ne fogyassza el , vigye vissza a fenti azonosítóval ellátott terméket a forgalmazó üzletbe, ahol a vételárat blokk nélkül is visszafizetik.

Az allergénekről

Allergénnek nevezünk minden olyan anyagot, amely szervezetünkben túlérzékenységi, azaz allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció az immunrendszer nem megfelelő válasza, amelynek során valamely, a szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen ellenanyagot termel. Az Európai Unióban jogszabály írja elő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket.

kén-dioxid és szulfitok (E 220-228) élelmiszer-adalékanyagok , többek között tartósítószerként adják az élelmiszerekhez. Az arra érzékeny embereknél allergiás (esetenként súlyos) reakciót okozhat, ezért a címkén a 10mg/kg, illetve 10mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségű jelenlétét mindig jelölni kell.

A témával kapcsolatban további információk érhetőek el a  Nébih honlapján .

Közösségi média
error: Védett tartalom!
%d bloggers like this: