fbpx
2020.11.26.

Térségi Televízió

T1TV – Törökszentmiklós

A bankok a kormányrendelet szerint járnak el

A bankok követik a kormányrendeletben foglaltakat, és a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések rendeleteinek végrehajtását elkezdték az MTI-nek küldött csütörtöki közleményeik szerint.

    Az OTP Bank közölte: működésében mindenkor megfelel a hatályos jogszabályoknak, így mindkét kormányrendelet betartásáról haladéktalanul gondoskodik. Ahhoz, hogy az ügyfeleket az új jogszabálynak megfelelő módon tudják fogyasztói hitelekkel kiszolgálni, a részletszabályok ismeretére, informatikai fejlesztésre és a belső szabályozás átalakítására van szükség.
    A bank 2020. március 19-től felfüggeszti az eddigi hirdetményeiben hatályos fogyasztási hitelek értékesítését azokra a napokra, amelyeken még nem tud az új jogszabálynak megfelelő termékeket kínálni ügyfeleinek.
    A moratóriumra vonatkozó kormányrendelet értelmében az OTP Bank azonnali hatállyal, 2020. március 19-étől leállítja a hitelek törlesztőrészleteinek beszedését a törlesztésre megjelölt számlákról. Az, hogy a moratórium hogyan érinti a későbbi törlesztőrészleteket, a részletszabályokból fog kiderülni, amelyek egyelőre az OTP Bank előtt sem ismertek – írták.
    A törlesztési moratórium minden ügyfélre vonatkozik, azonban a kormány rendelete lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyfelek a szerződés szerinti törlesztéseiket változatlanul teljesítsék, ezzel elkerülve a törlesztőrészlet esetleges későbbi megugrását. Akik nem kérnek moratóriumot a saját hitelük törlesztésére, ezt jelezhetik a banknak. Ennek módját szintén a következő napokban fogják kialakítani.
    A Takarékbank is azt közölte, hogy haladéktalanul végrehajtja a kormányrendeletet. A rövidesen megjelenő részletes szabályozással összhangban a lehető leggyorsabban átállítja banki folyamatait és rendszereit. Azonban a Takarékbanknál  folyamatosan lehet igényelni a személyi hiteleket, amelyek feltételeit a kormányzati intézkedések részletszabályainak megfelelően módosítani fognak. Az ügyfelek az első időszakban még a korábbi nyomtatványokon adhatják be a kérelmeket, a szerződések viszont már az új feltéteket tartalmazzák majd.
    A Takarékbank elkötelezett annak érdekében, hogy Magyarország az elérhető legkisebb nemzetgazdasági károkat szenvedje el a világjárvány miatt. Szoros egyeztetéseket folytat a szakmai szervezetekkel, valamint a Magyar Bankszövetséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal – közölték.
    A Takarék Csoport szabályszerű működését ellenőrző és felügyelő Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) támogatja a magyar kormány  intézkedéseit a hitelek tőke- és kamatfizetésének átmeneti felfüggesztéséről – közölte a csoport.
    Kiemelték: az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb pénzpiaci átalakítása kapcsán az integrációs szervezet jelentős tapasztalatot szerzett a rendkívüli helyzetek kezelésében, az integráció Tőkefedezeti Közös Alapjában jelenleg is rendelkezésre áll 174 milliárd forint, ami a törvény rendelkezéseivel összhangban szükség szerint átcsoportosítható, ha váratlan igény lépne fel.
    Az alap tagjai garanciaközösséget alkotnak, ami az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított limiten felül kivételes, kiegészítő betétvédelmet jelent a Takarékbanknál betétet elhelyezett ügyfelek számára.
    A CIB Bank kiemelte: támogat minden olyan kormányzati lépést, amely a magyar lakosság és vállalatok számára segítséget nyújt a koronavírus-járvány okozta pénzügyi nehézségeik kezelésében. Mint írták, mindenben követik a jogszabályi előírásokat, ez vonatkozik a szerdán bejelentett intézkedésekre is.
    Az MKB Bank Nyrt. közölte: felfüggeszti a rendelet hatálya alá tartozó hitelek törlesztőrészleteinek beszedését. Az eddigi hirdetményeiben hatályos fogyasztási hitelek közül átmenetileg felfüggeszti a személyi kölcsön, a hitelkártya és a lakossági folyószámlahitel-termékek értékesítését.
    A felfüggesztés célja a mielőbbi megfelelés a rendeletnek, valamint a további ügyfélkiszolgáláshoz szükséges technikai feltételek biztosítása. A törlesztőrészletekkel kapcsolatos további tájékoztatást a Magyar Nemzeti Bankkal és a bankszövetséggel lefolytatott egyeztetések után nyújtanak – tették hozzá.
    Azt írták: annak, aki nem akar igénybe venni moratóriumot, biztosítják a folyamatos törlesztés lehetőségét. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókról a későbbiekben tájékoztatnak.

Közösségi média
error: Védett tartalom!
%d bloggers like this: