Térségi Televízió

T1TV – Törökszentmiklós

Markót Imre Közleménye 2020.03.17. 19:00

Tisztelt Törökszentmiklósiak!

Rengeteg információ, rengeteg hír, felhívás, tájékoztató jelent meg az elmúlt hetekben a COVID-19 koronavírus járványról. A fertőzés módjáról, a tűnetekről. Milyen óvintézkedéseket tehetünk személyesen is, annak érdekében, hogy elkerüljük a fertőzést és ezzel akadályozzuk a járvány terjedését.

Nagyon sok cikk jelent már meg arról is, hogy a legveszélyeztetettebb korosztály az idősek korosztálya. Aki tehette a családban az idős hozzátartozóit már eddig is arra kérte, hogy lehetőségeikhez mérten ne menjenek sehová, maradjanak az otthonukban. A szükséges intéznivalót a család elvégzi helyettük: bevásárlás, gyógyszerkiváltás, csekkbefizetés stb.

A tegnapi nap folyamán a videó beszámolómban én is kértem a törökszentmiklósi idős lakosokat, hogy sehová ne menjenek, ha nem muszály. Most ismételten ezt kérem én is Önöktől. Közvetlenül az idős törökszentmiklósi lakosoktól és közvetve kérem a hozzátartozóikat: a gyermekeiket, az unokáikat, hogy vegyék rá szüleiket, nagyszüleiket, hogy maradjanak az otthonaikban, mert így kerülhetik el leginkább a fertőzést.
A 46/2020. (III.16.) Korm.rendeletben a Kormány is külön kéri a 70 éven felülieket, hogy ne hagyják el lakóhelyüket. Azok, akik ezt vállalják és erről az önkormányzatot értesítik, az ellátásukról való gondoskodás a polgármester feladata lesz. Az ellátásról való gondoskodás nem pénzbeli támogatást jelent, hanem helyettük való bevásárlást, gyógyszerkiváltást, napi szükséges ügyek intézését.

Ma délután elkezdtük ennek a feladat elvégzésének az előkészítését, mert biztosan sokan vannak, akik rá vannak, rá lesznek szorulva. Csakhogy mindannyian tisztában legyünk, hogy milyen feladat elé nézünk, néhány számadattal mutatom be: a nyilvántartások szerint Törökszentmiklóson 2801 fő 70 évesnél idősebb él. Közülük 368 fő aki a Szociális Szolgáltató Központunkban ellátásban részesül. Holnaptól azt a 2433 70 évesnél idősebb törökszentmiklósi lakost, aki nem részesül a TSZSZK ellátásában, levélben keressük meg, hogy igényli-e az önkormányzattól ezt a fajta gondoskodást. A levelet nem a posta fogja vinni, hanem az önkormányzat kézbesítői. A levél tartalmazni fogja azt az igénylő lapot, amit kitöltve kérheti a gondoskodást a rászoruló. Amint a számokból is látható, nagyon sok idős társunk él a városban. Arra kérek minden Törökszentmiklósi fiatalt, középkorút, hogy aki csak teheti ezt a feladatot családon belül, vagy jószomszédi kapcsolat alapján végezze el. Azokat, akiket senki nem fog ellátni, vagy kéri az ellátást, őket az önkormányzat ellátja. Szükség szerint önkéntes segítőket is be fogunk vonni, de ezt megelőzően mielőbb szeretnénk megtudni, hogy hányan kérik majd tőlünk ezt a gondoskodást. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ez az ellátás nem pénzbeli vagy természetbeni gondoskodást jelent. Bár arra is készülünk, hogy a járvány terjedésével a szociális ellátó rendszerünket szükség szerint bővítsük. (az igénylőlap holnaptól a www.torokszentmiklos.hu oldalon elérhető lesz és online is elfogadjuk a beküldését.)

Segítsük, és védjük együtt idős hozzátartozóinkat, barátainkat, szomszédainkat!

Közösségi média
error: Védett tartalom!
%d blogger ezt szereti: