fbpx
2020.10.27.

Térségi Televízió

T1TV – Törökszentmiklós

Hosszú távú uniós költségvetés: nem érhetünk el többet kevesebből

•A legutóbbi uniós költségvetési csúcs eredménytelensége kiábrándító
•Az aktuális egészségügyi és migrációs válság jól illusztrálja, mennyire szükség van egy méretes uniós költségvetésre
•A Tanács elé került, elbukott javaslat „irrelevánssá” tette volna az Uniót
A képviselők a keddi vita során bírálták, hogy a tagállamok nem készek megadni az Európai Unió előtt álló kihívások kezeléséhez szükséges forrásokat.

„Egy rossz megállapodásnál jobb, ha nincs megállapodás” – ezt hangsúlyozták a képviselők a következő többéves pénzügyi keretről (az Unió több évre szóló költségvetése, MFF) szóló tagállami tárgyalások sikertelenségével kapcsolatban a plenárison zajló vitán. A képviselők sürgetik a Bizottságot, hogy a 2021-2027 közötti hosszú távú költségvetés most már elkerülhetetlen késése miatt nyújtson be vészforgatókönyvet a végső kedvezményezettek – gazdálkodók, városok, régiók, diákok, kutatók, válallatok és civil szervezetek – védelmére.
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a plenáris ülésen elismerte a február 20-21-én megrendezett csúcstalálkozó sikertelenségét. A képviselők az elnök felszólalását követően bírálták a tagállamok elé került javaslatot, amely megfogalmazásuk szerint „irrelevánssá” tette volna az Uniót. A javaslatot „botrányosnak” nevezték, különösen a görög határon zajló válság és a COVID-19 kiváltotta vészhelyzet fényében, ugyanis Michel javaslata többek között a migrációval és kutatással kapcsolatos programok forrásainak megvágását is tartalmazta.
A vitán elhangzó felszólalások itt tekinthetők meg.
Közösségi média
error: Védett tartalom!
%d bloggers like this: