Térségi Televízió

Időjárás

Országos előrejelzés: szombat reggeltől szombat éjféligAz ország északi felén vastagabb lesz a felhőzet, délen általában csak fátyolfelhőzet szűri a napsütést. Számottevő csapadék nem várható. A déli szél a Kisalföldön és az Alpokalján lehet erős, illetve viharos. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6, -1 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken -9 fok is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 14 fok között valószínű, délnyugaton a magasabb, északkeleten az alacsonyabb értékekkel.


Szombaton a magasban már gyenge melegedés kezdődik, így a fokozottan érzékenyek esetében a fejfájás mellett vérnyomás-változás is előfordulhat.

Vasárnap: Erősen felhős vagy borult időre számíthatunk a nap első felében keleten átmeneti elvékonyodásokkal. Délelőtt még kevesebb helyen, majd délutántól nyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, a hegyekben átmeneti havas eső is lehet. A szél délnyugatiról délire fordul, megélénkül, kevés helyen erős lökések is kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 14 fok között valószínű.

Az őszi vetések közül a búza és az árpa jellemzően a bokrosodás fenológiai fázisában van, és hamarosan tovább fejlődik, ahogy a 6-8 leveles állapotban lévő repce hajtásai is megindulnak. A meleg időben egyre szaporodnak a mezőgazdasági munkák, a gyümölcsfák és a szőlő metszése már megkezdődött, és a korai vetésű növényeknek is készítik a magágyat. Ugyanakkor a károkozók elleni védekezésre is fel kell készülni, mert a növényekhez hasonlóan ezek is jól teleltek, komolyabb fagy nem tizedelte állományaikat.  

Agrometeorológia:
Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr, Békéscsaba és Nyíregyháza körüli területre vonatkozó agrogramokon. Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt. Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, a hó végéig tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére. Az ország döntő részén nagyjából kiegyenlítődtek a csapadékviszonyok az év végére: azaz a csapadékösszeg az ideális körül alakult, a talaj pedig feltöltődött nedvességgel. Csak a Tiszántúl, főleg annak déli fele volt lemaradásban, de ez akkor problémát nem jelentett. December végétől január legvégéig tartósan szárazra fordult az idő, majd februárban több hullámban is érkezett eső. Összességében jelenleg a halmozott csapadékösszeg országszerte az ideális körül alakul, délkeleten tapasztalható kismértékű hiány. Az őszi búzára számított hőösszeg mindenütt jóval az optimális érték fölött (helyenként már a duplájánál) jár az enyhe ősz és tél hatására. Bár melegebb az idő a szokásosnál és tartós hóréteg sem alakult ki az országban, a télre agrometeorológiai szempontból különösebb panaszunk nem lehet.

forrás: met.hu


Közösségi média
Exit mobile version