fbpx
2020.08.12.

Térségi Televízió

T1TV – Törökszentmiklós

Stégtulajdonosok figyelmébe ajánljuk

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja az úszómű-tulajdonosok figyelmét a betartandó szabályokra.

Felhívjuk a tisztelt úszómű-tulajdonosok figyelmét, hogy a téli időjárás beköszöntével már pár napos –5 fok körüli hőmérsékletnél megkezdődik a Tisza folyó jegesedése. Várható jégzajlás, esetleges jeges árhullám kialakulása, amely fokozott figyelmet igényel az úszóművek biztonságos tárolása, esetleges károk és veszélyhelyzetek kialakulásának elkerülése érdekében.

A vízi közlekedés rendjéről szóló jogszabály szerint a nyilvántartásra nem kötelezett úszóművek téli tárolását a vízből kiemelt állapotban kell megoldani úgy, hogy az egy esetleges árhullám esetén is a parton maradjon. Az előírás betartása érdekében a jegesedés beállta előtt ezen úszóműveket a vízből kiemelve biztonságosan a partra kell helyezni.

A kikötő, komp- és révátkelőhely, továbbá más hajózási létesítmények általános üzemeltetési szabályairól, valamint az üzemeltetési szabályzatok alkalmazásáról szóló jogszabály szerint nyílt folyószakaszon veszteglő úszóműállás üzemben tartója – jegesedés megkezdésekor, továbbá a várható jégzajlás bekövetkezte előtt – köteles az úszómű biztonságos, védett kikötőbe szállításáról gondoskodni.

Az úszóművek, valamint a vízen tárolt vízijárművek téli tárolásánál különös gondot kell fordítani a fagy- és jégkár elhárítására. A jégkárok ellen tágulási lékek kivágásával és szükség esetén folyamatos hó- és jégmentesítéssel kell védelmet biztosítani.

Árhullám vagy jégzajlás következtében elsodródott úszómű a víziközlekedésre és a vízi létesítményekre, műtárgyakra egyaránt veszélyt jelent. Aki a téli tárolással kapcsolatos kötelezettségeinek nem tesz eleget, az szabálysértést követ el, amennyiben tényleges veszélyhelyzet alakul ki, akár bűncselekményt is megvalósíthat.

A Tisza-tó téli vízszintjének a beállításával, a vízállás változásával a fenti jelenségek fokozottabb mértékben előfordulhatnak, így az esetlegesen bekövetkező károk elkerülése, az úszómű tulajdonosok részéről nagyobb odafigyelést igényel.

Mindazok az úszólétesítmények üzemeltetői, akik bármilyen oknál fogva nyílt vízen kívánnak maradni, kötelesek az úszólétesítményt biztonságosan kikötni, és annak stabilitását folyamatosan ellenőrizni.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság napi szolgálatellátása során fokozottan ellenőrizni fogja a teleléssel kapcsolatos szabályok betartását.

További információk:

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság elérhetőségei:

  • Molnár János c. r. alezredes       Vásárosnamény, őrsparancsnok : 30/663-9572
  • Iski Balázs c. r. főtörzszászlós   Tokaj, őrsparancsnok : 30/663-9576
  • Csúr Péter r. alezredes               Kisköre, őrsparancsnok : 20/431-7372
  • Mihalik Zsolt r. őrnagy                  Szolnok, őrsparancsnok : 30/663-9574
  • Fischer Gábor c. r. őrnagy          Szeged, őrsparancsnok : 30/663-9573

 

Közösségi média
error: Védett tartalom!
%d bloggers like this: