fbpx
2020.07.14.

Térségi Televízió

T1TV – Törökszentmiklós

Hívatlan látogatók ellen

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai a besurranó tolvajok ellen.

A kellemes, tavaszi idő beköszöntével sajnos a tolvajok is megjelenhetnek a kertes házaknál, a társasházak földszinti lakásainak nyitott ajtóinál, ablakainál, annak reményében, hogy oda beosonva értékeket tulajdoníthatnak el.

A besurranás más, mint a betörés, itt nincs felfeszített zár, betört ablak. A tolvaj fizikai erőszak nélkül jut be a felügyelet nélkül nyitva hagyott ajtón, ablakon. Az sem tartja vissza őket, ha a tulajdonosok otthon vannak. Leggyakrabban táskát, készpénzt, ékszert visznek el.

Az elkövetők általában nem szemelik ki előre a helyszínt, hanem „átfésülnek” egy-egy utcát, városrészt vagy lakótelepet és csak a kedvező alkalomra várnak.

Figyelemfelhívó lehet a besurranóknak a szellőztetéskor kitárt erkélyajtó, vagy a résnyire nyitva hagyott ablak. A tapasztalatok szerint mindegy, hol lakik az ember, besurranó tolvajok áldozata bárki lehet.

Kellő elővigyázatossággal az ilyen esetek megelőzhetőek! 

  • Lakása bejárati ajtaját akkor is tartsa kulcsra zárva, ha otthon tartózkodik, hiszen nem biztos, hogy észreveszi a hívatlan látogatót!
  • Amikor elmegy otthonról, ne hagyjon nyitva semmit, még akkor sem, ha csak rövid időre tervezi a távollétet!
  • Amíg a kert hátsó végében dolgozik, vagy esetleg csak kint pihen, minden esetben zárja be a bejárati ajtókat és az ablakokat!
  • Lehetőség szerint ne tartson otthon nagyobb összegű készpénzt!
  • A szellőztetéssel is legyen óvatos! Ne hagyja kitárva földszinti lakása ablakait, ha nem tartózkodik a szobában!
  • A szúnyogháló nem véd, a tolvajnak nem állja útját!
  • Táskáját, kulcsait, egyéb értékeit ne hagyja a bejárati ajtó közelében, vagy jól látható helyen!
  • A bejárati ajtóra célszerű nyitásérzékelőt szerelni, így azon napközben sem tudnak észrevétlenül bejutni!
  • Ajtónyitás előtt minden esetben győződjön meg az érkező személy kilétéről! Amennyiben idegenek csengetnek be, szolgáltatást ajánlanak, rosszullétet színlelnek, esetleg pénzváltás ürügyével keresik Önt, ne engedje be őket lakásába!

Amennyiben gyanúsan mozgó idegeneket látnak, jegyezzék meg személyleírásukat, az általuk használt jármű típusát, színét, rendszámát és hívják bizalommal a 107-es vagy 112-es segélykérő számot!

Forrás: police.hu

Közösségi média
error: Védett tartalom!
%d blogger ezt szereti: