fbpx

Térségi Televízió

T1TV – Törökszentmiklós

Lakatoljon okosan!

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai a kerékpárlopások megelőzésére.

A tavaszi jó időben egyre többen veszik elő kerékpárjukat és két keréken mennek az iskolába, illetve a munkahelyre. Fontos, hogy a kerékpárjuk védelméről ilyenkor se feledkezzenek meg!

A kerékpárlopáshoz néhány másodperc is elegendő, azonban kellő óvatossággal és megfelelő védelmi eszközökkel, módszerekkel ezeknek a bűncselekményeknek egy része megelőzhető.

Azért, hogy biciklije ne váljon a kerékpártolvajok célpontjává, fogadja meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság alábbi tanácsait:

  • Forgalmas, jól látható, lehetőleg térfigyelő kamerákkal megfigyelt helyen hagyja biciklijét – ne eldugott utcában, kapualjban! A gyalogos forgalomnak visszatartó ereje lehet a tolvajokkal szemben!
  • Használjon minségi zárat! A kerékpárzár minősége álljon arányban a kerékpár árával!
  • A lakat lehetleg olyan legyen, amely a vázat és a kereket is átéri, és legyen mindig valamilyen stabil tárgyhoz – például fához, oszlophoz kerítéshez – rögzítve!
  • Miután lezárta a biciklit, a kosárban, csomagtartón, kormányon ne hagyjon semmit!
  • Ha hosszú időre zárja le kerékpárját, akkor ne hagyjon a biciklin mozdítható értéket! Vigyék magukkal a kilométerórát, lámpát, kulacsot, pumpát és ne feledjék szatyrukat, táskájukat se!
  • Kertes házak udvarain az utcáról jól látható helyen ne hagyjanak kerékpárt!
  • Jegyezze fel a kerékpár egyedi azonosítására alkalmas ismertető jegyeit (típus, szín, vázszám).
  • Regisztráltassa kerékpárját a „BikeSafe” programban, ahol a rendőrség adatbázisában rögzítik a kétkerekű adatait, amely lopás esetén megkönnyíti a felderítést! A programról bővebben a www.bikesafe.hu oldalon olvashat.

Amennyiben minden óvatosság ellenére bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon.

Forrás: police.hu

Közösségi média
error: Védett tartalom!
%d blogger ezt szereti: