fbpx
2020.08.12.

Térségi Televízió

T1TV – Törökszentmiklós

Csaknem másfél év börtönre ítélték a segítségnyújtás nélkül elhajtó ittas sofőrt

A Szolnoki Törvényszék lényegesen súlyosította annak a férfinak a büntetését, aki 2017. december 2-án a koraesti órákban Jászapátin személygépkocsijával figyelmetlenségből elsodort két zebrán átkelő fiatalt, egy pillanatra megállt, majd szó nélkül elhajtott, hogy ittaságát leplezze. Börtönbe kell vonulnia tettéért.

Az eset a nyolcezer fős Jász-Nagykun-Szolnok megyei városban, Jászapátin történt. Az ittas sofőr este hat óra körül a Dr. Szlovencsák Imre utca és a Hősök tere kereszteződésénél lévő körforgalomba kívánt behajtani. Megállt a zebránál, és a balról érkező gyalogosokat átengedte. Jobbra azonban nem nézett, így nem vette észre, hogy két gyalogos megkezdte az átkelést, elindult és elsodorta őket.

A sofőr észlelte a balesetet, 1-2 másodpercre meg is állt, majd továbbhajtott. Nem szállt ki a kocsiból, nem ment oda hozzájuk, nem győződött meg arról, hogy megsérültek-e, nem nyújtott nekik segítséget, ezt fel sem ajánlotta, és sem a rendőrséget, sem a mentőszolgálatot nem értesítette. Szerencsére csak az egyik gyalogos sérült meg, ő is könnyebb, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, ezt azonban a sofőr nem tudhatta.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint, hasonlóan az ittas járművetéshez, bűncselekményt, segítségnyújtás elmulasztását követi el, aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van. A bűncselekmény súlyosabban minősül, ha a veszélyhelyzetet, ahogyan jelen esetben is történt, az elkövető idézte elő.

Az ügyben 2018. június 19-én emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Jászberényi Járásbíróság pedig öt hónappal később, 2018. november 20-án hozott elsőfokú ítéletet: a férfit segítségnyújtás elmulasztásának bűntette és ittas járművezetés vétsége miatt 1 év 5 hónap – végrehajtásában 3 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetésre és 1 év 5 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Az ügyész kevesellte a kiszabott büntetést, és a vádlott terhére súlyosításért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban jogerősen lezárult.

A törvényszék 2019. március 12-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság ítéletét törvényesnek és megalapozottnak találta, a kiszabott büntetést azonban maga is túlságosan enyhének tartotta. Ezért az elsőfokon kiszabott 1 év 5 hónap felfüggesztett börtönt, 1 év 5 hónap végrehajtandó börtönre súlyosította, a duplájára, másfélről 3 évre felemelte a közúti járművezetéstől eltiltás tartamát, és 2 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta a férfit.

Közösségi média
error: Védett tartalom!
%d bloggers like this: