Egyéb Friss Hírek 

CÉLPONTBAN A SZÉPKORÚAK

A rendőrségi felhívások ellenére megtörténhet, hogy idős ember esik áldozatul trükkös tolvajoknak. Erre volt példa az elmúlt napokban Szolnokon, amikor egy ismeretlen férfi csengetett be az idős asszonyhoz azzal, hogy a szomszédhoz jött, aki nincs itthon és üzenetet szeretne hagyni neki. A hölgy beengedte az idegent, aki elterelte figyelmét, miközben társa besurrant a lakásba.

Vannak bűnözők, akik kifejezetten erre a korosztályra „utaznak”, kihasználva jóhiszeműségüket, segítőkészségüket. A trükkös tolvajok legfőbb célja, hogy bejussanak a szépkorúak otthonába. A leghihetőbb történeteket képesek előadni, annak érdekében, hogy beengedjék őket, és ha bejutottak, kicsalják, vagy egyszerűen ellopják az idősek spórolt pénzét, értékeit.

A módszereik igen változatosak, előfordult, hogy vízóra leolvasónak, díjbeszedőnek, egyéb szolgáltatók munkatársának adták ki magukat, de van, hogy egyszerűen csak segítséget kérve jutnak be a kiszemelt áldozathoz, az is előfordult, hogy az áldozat unokájának, vagy valamelyik családtagja ismerősének barátjának mondják magukat és így csalnak ki készpénzt a sértettől.

Megfelelő körültekintéssel az áldozattá válás elkerülhető!

 

Ennek érdekében:

  • Ne legyen túlságosan jóhiszemű a bizalmába férkőzni kívánó idegenekkel szemben és semmilyen körülmények között ne engedje be őket a lakásába!
  • Otthon tartózkodás esetén is tartsa zárva a lakás ajtaját és a kaput! Amennyiben rendelkezik biztonsági lánccal, akkor azt mindig használja!
  • Ha valaki hivatalos jelleggel érkezik otthonába, kérje el az arcképes igazolványát! Ha bizonytalan az idegennel kapcsolatban, akkor kérjen segítséget szomszédjától, rokonától!
  • Az értékeit tartsa biztonságos helyen, ne hagyja szem előtt!
  • Jótékonysági célra gyűjtőknek készpénzt soha ne adjon! Kérjen csekket, vagy számlaszámot!
  • Nagyobb összeget ne váltson fel idegennek, mert ez kockázatos! Valódi bankjegy helyett, könnyen kaphat hamisítványt! Kifigyelhetik, honnan veszi elő készpénzét!
  • Soha ne adjon át semmiféle értéket ismeretlen személynek! (telefon, takarékbetétkönyv, ékszerek)
  • Figyelje meg a kéretlenül érkező idegent, és ha mód van, rá írja fel gépkocsija rendszámát!

 

Ha az óvintézkedések ellenére is bűncselekmény áldozata lett, akkor haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 107, vagy a 112 segélyhívó számon! A rendőrség kiérkezéséig lehetőség szerint ne változtassa meg a helyszínt!

Forrás: police.hu

További Hírek

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

error: Védett tartalom!
%d blogger ezt szereti: