Egyéb Friss Hírek 

Jótanácsok viharok esetére

Megyénkben idén ez idáig összesen 240 esetben riasztották a tűzoltókat elemi csapás, fakidőlés okán.
A villámok nagy energiájú természetes elektromos légköri kisülések, amelyek áramerőssége a 20-30 ezer ampert, sőt extrém esetben ennek tízszeresét is elérhetik, és ami felhőn belül, felhők között, vagy a talaj és felhők között jön létre.

Annak valószínűsége, hogy valaki egy adott évben villámcsapást szenved elhanyagolhatóan csekély, mégsem árt az óvatosság. A statisztikák szerint évente körülbelül kétezer embert ér villámcsapás világszerte (Magyarországon ez a szám 20-40 körülire tehető), melyből az esetek negyede halálos kimenetelű. Leggyakrabban nyílt területen sportoló emberek válnak villámcsapás áldozatává, de következményei még abban az esetben is rendkívül súlyosak, ha az illető túléli.

A villámokkal kísért zivatarokat célszerű beltérben átvészelni, azonban az épületek sem feltétlenül jelentenek tökéletes biztonságot, ugyanis a villámlás okozta sérülések közel harmada beltérben történik a statisztikák alapján). Ezért viharban ne álljunk az ablakok vagy a fal közelébe – főként a betonból készült padozat vagy falak jelentenek kiemelt kockázatot. Lehetőleg ne folyassuk a vizet villámláskor, és ne használjuk se a vezetékes telefont, se pedig az elektromos berendezéseket.

Viharos időjárás előrejelzése esetén érdemes bezárni az ablakokat mielőtt elmegyünk otthonról, ugyanis amennyiben nyitva maradnak, a huzat tárgyakat sodorhat le, betörheti az ablakot. Ráadásul a nyitva maradt nyílászárókon a csapadék bejut a lakásba, és eláztathatja a falat, a parkettát, a szőnyeget. A drágább elektromos berendezések még villámhárító mellett sincsenek teljes biztonságban, a villám okozta elektromos zárlat tönkre teheti a készüléket és akár tüzet is okozhat ezért javallott az elektromos berendezéseket kihúzni a konnektorból. A vihar kárt okozhat a szabadban tartott tárgyakban, ezért a kerti bútorokat javasolt fedett vagy védett helyen tárolni. A ház körül található fák meggyengült ágait vágjuk le, ellenőrizzük rendszeresen az épület tetőszerkezetét, hiszen a júliusi viharok is sok munkát adtak a tűzoltóknak, mely során leszakadt ágakhoz, kidőlt fákhoz, megtépázott tetőszerkezetekhez riasztották az egységeket.

Javasolt felkészülni az áramszünetre, ezért legyen könnyen elérhető helyen működőképes elemlámpa.

Ha hirtelen csap le ránk a vihar:

– az ajtókat, ablakokat zárjuk be;

– áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket;

– álljunk autónkkal biztonságos, zárt helyre;

– kerüljük el a fákat, épületeket, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést;

– védjük fejünket a szél sodorta tárgyaktól, ágaktól;

– maradjunk távol a leszakadt, életveszélyes villamos távvezetéktől!

Forras: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

További Hírek

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: