Térségi Televízió

T1TV – Törökszentmiklós

Békejobbot nyújtott, mégis vascsővel törték be a fejét

Az ügyben elsőfokon eljáró Szolnoki Törvényszék 3 év 10 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a 18 éves fiatalembert, aki a nem jogerős ítélet szerint tavaly nyáron egy vascsővel úgy megvert egy másik fiatal férfit, hogy az kis híján belehalt a sérüléseibe.

Az eset tavaly nyáron a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklóson történt. A szerencsétlenül járt férfi a testvérével az egyik helyi szórakozóhelyen töltötte a péntek estét. Az éjszaka folyamán összeszólalkozott az akkor alig 18 éves vádlottal. Hangos szóváltás alakult ki köztük, ami később az utcán is folytatódott, és odáig fajult, hogy a vádlott ököllel fejen ütötte a sértettet, aki az ütéstől a földre esett.

A sértett öccse védeni próbálta a testvérét, ezért, hogy a vádlottat távol tartsa, a kezében lévő sörösüveget a vádlott fejéhez vágta, megvágva a férfi fülét, aki elfutott.

A sértett azonban nem hagyta annyiban. Miután a földről felkelt, azonnal utána indult, az öccse hiába próbálta meg visszatartani. Egy közeli utcában utolérte, és a szóváltás folytatódott közöttük. Idővel a sértett már békülni próbált, és kezet nyújtott a vádlottnak, aki ahelyett, hogy ezt elfogadta volna, ököllel állon ütötte, majd a közeli építkezésről egy vascsövet vett a kezébe, amivel újra a sértett felé indult.

Ő ahelyett, hogy elmenekült volna, a vádlott felé indult. Mikor egymás közelébe értek, a vádlott a vascsővel a sértettet a lábán és az oldalán is megütötte, majd egyszer, nagy erővel fejbe vágta. Az ütéstől a sértett eszméletlenül az úttestre zuhant. A vádlott, ezt látva elmenekült a helyszínről. A sértett túlélte a támadást, de koponyatörést és tüdőzúzódást szenvedett, melyek halálos szövődménnyel járhattak volna, ha nem kap időben szakszerű orvosi ellátást.

Az ügyben 2017. december 20-án emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség. A Szolnoki Törvényszék pedig néhány hónappal később, 2018. június 7-én hozott ítéletet.
A vádlottat, a vádtól eltérően nem emberölés bűntettének kísérletében, hanem életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért 3 év 10 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú bíróság a vádtól eltérő minősítést azzal indokolta, hogy a vádlott szándéka csupán sérülés okozására irányult, még eshetőleges formában sem terjedt ki a sértett halálára. Némi egyszerűsítéssel élve a vádlott nem akarta megölni, csupán nagyon megverni a sértettet.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész változatlan álláspontja szerint a vádlott belenyugodott abba, hogy a sértett belehalhat a bántalmazásba, azaz eshetőleges szándéka kiterjedt a sértett halálára, ezért a tette, az elsőfokú bíróság álláspontjával ellentétesen nem életveszélyt okozó testi sértésnek, hanem emberölés kísérletének minősül. Ennek megfelelően téves jogi minősítés megállapítása és a kiszabott büntetés súlyosítása érdekében fellebbezett az ítélet ellen. A vádlott és védője pedig az elsőfokú bíróság által kiszabott büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést. Így az ügy másodfokon, a Szegedi Ítélőtáblán folytatódik.

Szolnok, 2018. június 11.
a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya

Közösségi média
error: Védett tartalom!
%d blogger ezt szereti: