fbpx
2020.07.14.

Térségi Televízió

T1TV – Törökszentmiklós

Elítélték a szerencsés kimenetelű balesetet okozó, majd segítségnyújtás nélkül elhajtó sofőrt

A Szolnoki Törvényszék napokban meghozott határozatával jogerősen lezárult annak a hatvanas
éveiben járó büntetlen előéletű férfinak a büntetőügye, aki miután 2016 augusztusában kocsijával
balesetet okozott, látva, hogy vélhetően nem súlyos a sérülés és más már a sérült segítségére sietett, nem állt meg, hanem segítségnyújtás nélkül továbbhajtott.

Az eset 2016. augusztus 29-én délután fél öt körül a Jász-Nagykun- Szolnok megyei Mezőtúron történt. A férfi az egyik kereszteződésben egyenesen kívánt tovább haladni, megállt az „Elsőbbségadás kötelező!” táblánál, de figyelmetlensége miatt nem észlelte a neki jobbról mintegy 30 km/óra sebességgel érkező, szabályosan közlekedő segédmotorkerékpárt. Elindult, és féktávolságon belül kihajtott elé. A segédmotor- kerékpáros hiába próbált fékezni, nem tudta elkerülni a balesetet, a gépkocsi jobb első ajtajának ütközött, majd balra dőlve az úttestre esett. Egy asszony azonnal a motoros segítségére sietett, aki szerencsére csupán 8 napon belül gyógyuló könnyebb sérüléseket szenvedett. Ezt azonban a sofőr nem tudhatta, ő ugyanis látva, hogy a sérültnek segítséget nyújtanak, nem állt meg, hanem lassan tovább gurult, majd gyorsítva elhajtott a kocsival. A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt, segítségnyújtás elmulasztását követi el, aki nem nyújt tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van. A bűncselekmény súlyosabban minősül, ha ahogyan az jelen esetben is történt a veszélyhelyzetet az elkövető idézte elő.

Az ügyben 2016. november 21-én emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Mezőtúri Járásbíróság pedig 2017. április 11-én hozott ítéletet: a férfit segítségnyújtás elmulasztásának bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért 180.000 Ft pénzbüntetésre és 1 év 9 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. Az ügyész tudomásul vette az ítéletet, míg a vádlott és védője a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentett be.

Az ügyben a napokban született jogerős ítélet. A Szolnoki Törvényszék 2018. március 6-án meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság ítéletét törvényesnek és megalapozottnak találta, a büntetlen előéletű, a bűncselekmény elkövetését beismerő, megbánó magatartást tanúsító férfival szemben alkalmazott közúti járművezetéstől eltiltás tartamát azonban 1 év 9 hónapról 8 hónapra mérsékelte és a B- járműkategóriára korlátozta.

Szolnok, 2018. március 12.
a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya

Közösségi média
error: Védett tartalom!
%d blogger ezt szereti: