Friss Hírek Kék Hírek 

Eltört a telefonja, vasvillával, robbantással fenyegetve követelt kártérítést

A Szolnoki Járásbíróság felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérlete miatt csaknem másfél év börtönre ítélte azt a huszonéves férfit, aki a nem jogerős ítélet szerint, mikor megtudta, hogy eltört az okostelefonja, vasvillával követelt kártérítést a feltételezett rongálótól, akit azzal is fenyegetett, hogy megöli és felrobbantja a házát.

Az eset 2015. június 25-én délután a Jász-Nagykun- Szolnok megyei Tiszabőn történt. A húszas éveiben járó férfi a déli órákban a község egyik utcájában parkolt le kocsijával, melynek egyik ablaka le volt húzva. Okostelefonját a műszerfalon hagyta. Alig egy percig volt távol, de mire visszatért az autójához, a telefonja eltűnt. Testvérét kérte meg, hogy hívja fel a készüléket. Többszöri próbálkozás után egy hölgy vette fel, aki azt mondta, a telefont két gyermek találta meg, és nála átveheti. A fiatalember elment a megadott címre, ahol visszakapta ugyan telefonját, de a készülék össze volt törve. A hölgy elmondta, hogy ki törte össze, és a címet is megadta.

A felbőszült fiatalember megkereste a feltételezett rongáló házát, bement és egy másfél méter hosszú négyágú vasvillával a kezében azt követelte a férfitól, hogy fizesse ki a telefonját. A vasvillával közben folyamatosan hadonászott, és azt mondta, ha nem a kapja meg a pénzt, megöli és felrobbantja a házát. A férfi nem fizetett, a nem mindennapi jelenetnek pedig végül a férfi felesége vetett véget, aki a felbőszült fiatalt kizavarta a házból.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt, önbíráskodást követ el, aki abból a célból, hogy jogos vagy jogosnak vélt vagyoni igénynek érvényt szerezzen, mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön. A bűncselekmény súlyosabban minősül, ha felfegyverkezve követik el, azaz az elkövető az ellenállás leküzdése vagy megakadályozása érdekében az élet kioltására alkalmas eszközt pl. vasvillát tart magánál. Ha a vagyoni igénynek nem sikerül érvényt szerezni, azaz az elkövető nem kapja meg a követelt összeget, a bűncselekmény kísérlete valósul meg.

A Szolnoki Járásbíróság a napokban, 2018. február 27-én hozott ítéletet az ügyben: a fiatalembert
felfegyverkezve elkövetett önbíráskodás bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, amiért 1 év 4 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet nem jogerős. A vádlott és védője ugyanis elsődlegesen felmentésért, másodsorban a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezést jelentett be, így az ügy másodfokon a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.

Szolnok, 2018. március 6.
a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya

További Hírek

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: