Friss Hírek Kék Hírek 

Csaknem három év fegyházra ítélték a jászberényi ablakbetöréses lopásokkal vádolt férfit

A Jászberényi Járásbíróság 2018. január 30-án meghozott nem jogerős ítéletében szabálysértési
értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségében és nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, és 2 év 10 hónap fegyházbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a huszonéves fiatalt, aki a nem jogerős ítélet szerint egy tavaly májusi napon előbb feltört egy kocsit, majd betört egy családi házba is Jászberényben.

Jász-Nagykun-Szolnok Megye második legnépesebb városában, Jászberényben 2017. május 19-én két egymással hasonlóságot mutató bűneset történt. Az egyik utcában a délután folyamán egy az utcán parkoló, lezárt személygépkocsi jobb első ablakát törte be valaki, és egy pár értékes sportcipőt vitt el az autóból, az esti, éjszakai órákban pedig alig húsz perces sétányira innen egy családi ház ablakát törte be valaki, az ablakon keresztül bemászott a házba, hogy onnan értékeket vigyen el, de a hazaérkező tulajdonos megzavarta, így nem járt sikerrel.

A Jászberényi Rendőrkapitányság mindkét bűncselekmény elkövetésével ugyanazt a húszas éveiben járó férfit gyanúsította, akit másnap őrizetbe vett a rendőrség, a bíróság pedig két nappal később ügyészi indítványra előzetes letartóztatásba helyezte.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt: lopást követ el, aki idegen dolgot azért vesz el mástól, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa. A bűncselekmény miatt kiszabható büntetés mértéke az elkövetés értékétől és módjától függ. A gépkocsi feltörés során egy 40.000 Ft értékű sportcipőt vittek el, a cselekmény mégsem szabálysértés, mert az ablak betörésével, azaz dolog elleni erőszakkal jutott hozzá az elkövető a cipőhöz. A lakásbetörés esetében szintén dolog elleni erőszak útján jutott be a házba a tettes, terve sikeres végrehajtása esetén pedig nagyobb értékben, azaz ötszázezer-egy és ötmillió forint közötti értékben zsákmányolhatott volna ingóságokat.

Az ügyben 2017. november 14-én emelt vádat a Jászberényi Járási Ügyészség. A Jászberényi
Járásbíróság pedig két és fél hónappal később, 2018. január 30-án hozott ítéletet: szabálysértési értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétsége és nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének kísérlete miatt 2 év 10 hónap fegyházbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte a fiatalembert, akinek a döntés értelmében az általa a személygépkocsi és a családi ház ablakában okozott összesen csaknem 100.000 Ft kárt is meg kell térítenie.
Az ítélet nem jogerős. Az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodsorban a büntetés enyhítése érdekében jelentett be a fellebbezést, így az ügy másodfokon a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.

Szolnok, 2018. február 7.
a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya

További Hírek

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

error: Védett tartalom!
%d blogger ezt szereti: