Friss Hírek Kék Hírek 

Meglökte és fenyegette a nyomozót, két év börtönbüntetésre ítélték

A Szolnoki Törvényszék 2018. január 16-án lényegét tekintve helybenhagyta a Jászberényi
Járásbíróság azon ítéletét, melyben a bíróság hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a harmincas éveiben járó férfit, aki 2016 februárjában meglökte és többször megfenyegette a vele szemben jogszerűen intézkedő rendőrt Jászladányban. Az ítélet jogerős.

Az eset 2016. február 21-én délután 16.00 óra körül történt. A nyomozó és bűnügyi technikus
kollégája egy jászladányi lakóházban betörés miatt helyszínelt. Ezalatt az épület előtt az utcán két egymással szemben álló csoport verekedett össze, akiknek szétválasztására két másik rendőrt
vezényeltek a helyszínre.

Mikor a nyomozó a helyszíni szemle végeztével kijött a házból, és látta, hogy két kollégája a
verekedő tömeggel szemben próbál intézkedni, azonnal társai segítségére sietett. Látva, hogy
közvetlen közelében két férfi egy harmadikat ütlegel, az egyik támadót megragadta, a közelben álló rendőrautó motorháztetejére fektette, és meg akarta bilincselni. Ekkor azonban a másik támadó, az ügy vádlottja a jogszerűen intézkedő rendőrt egy határozott, erőteljes mozdulattal meglökte, majd azzal fenyegette meg, hogy feljelenti és valótlanul azt állítja majd a hatóságoknak, hogy a nyomozó egy terhes nőt bántalmazott.

Ekkor egy 4-5 fős társaság indult meg a nyomozó felé, akikhez a vádlott és a rendőr által korábban megbilincselni próbált férfi is csatlakozott. Bementek a szomszédos ház udvarára, ahonnan a vádlott tovább fenyegette a nyomozót. A rendőri intézkedést végül csak további rendőri erők bevonásával lehetett befejezni.

A rendőrnyomozó nem sérült meg. A vádlott magatartása ennek ellenére bűncselekménynek
minősül. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis a hivatalos személy elleni erőszak bűntettét
követi el számos más eset mellett az, aki hivatalos személyt eljárása alatt, illetve emiatt bántalmaz, és a rendőr hivatalos személy.

Az ügyben 2016. július 4-én emelt vádat a Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség. A Jászberényi
Járásbíróság alig néhány hónappal később, 2016. november 23-án hozott ítéletet az ügyben: a
vádlottat hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A vádlott és védője a kiszabott büntetés enyhítése, míg az ügyész annak súlyosítása iránt jelentett be fellebbezést, így az ügy másodfokon a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol a napokban, 2018. január 16-án jogerősen befejeződött: a törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét lényegét tekintve helybenhagyta.

Szolnok 2018. január 26.
a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya

További Hírek

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

error: Védett tartalom!
%d blogger ezt szereti: