Friss Hírek Kék Hírek 

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték és szülői felügyeleti jogát is megszüntették a gyermekeit súlyosan elhanyagoló anyának

A Szolnoki Járásbíróság 2017. december 5-én bűnösnek mondta ki 3 rendbeli kiskorú
veszélyeztetésének bűntettében, 1 év 8 hónap – végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett
börtönbüntetésre ítélte és szülői felügyeleti jogát is megszüntette annak a 38 éves szolnoki nőnek,aki három kiskorú gyermekét olyan súlyosan elhanyagolta, hogy testi, erkölcsi, érzelmi és értelmi fejlődésük is veszélybe került.

A gyermekek ruházata gyakran nem az évszaknak megfelelő volt. Testnevelés órán tornafelszerelés
hiányában nem öltöztek át. Piszkos, rendetlen, elhanyagolt lakóhelyen, rossz higiéniai viszonyok
között kényszerültek élni, ahol nem volt sem asztal, sem szék, és hiányoztak a nyugodt tanulás, az iskolai felkészülés legalapvetőbb feltételei. Édesanyjuk nem nevelte beléjük a tanulás, a tudás és a társadalmi szabályok betartásának fontosságát, nem követte nyomon tanulmányi eredményeiket, nem gondoskodott megfelelően tankötelezettségük teljesítéséről, nem ment el a szülői értekezletekre, fogadóórákra és nem tartotta a kapcsolatot az iskolákkal, így nem véletlen, hogy gyermekek házi feladatukat rendszeresen nem készítették el, három tanév alatt összesen több mint másfél ezer tanóráról hiányoztak igazolatlanul és kettejük évismétlésre is kényszerült. Az elhanyagolás következtében a gyermekek erkölcsi, érzelmi és értelmi fejlődése elmaradt azonos korú társaiktól és személyiségszerkezetük maradandóan sérült.

A hatályos jogszabályok szerint bűncselekményt: kiskorú veszélyeztetését követi el az a kiskorú
nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából eredő kötelességét
súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi, erkölcsi vagy érzelmi fejlődését veszélyezteti, és bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
A Szolnoki Járásbíróság a napokban, 2017. december 5-én meghozott ítéletében arra megállapításra
jutott, hogy a vádlott a fenti bűncselekményt mindhárom gyermeke vonatkozásában elkövette, ezért
3 rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek, 1 év 8 hónap –
végrehajtásában 2 évi próbaidőre – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az asszonyt, és két, még kiskorú gyermeke vonatkozásában megszüntette a szülői felügyeleti jogát. Az ítéletet az ügyész és a vádlott is tudomásul vette, így az a kihirdetése napján jogerőre emelkedett.

Szolnok, 2017. december 7.
a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya

További Hírek

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

error: Védett tartalom!
%d blogger ezt szereti: