fbpx

Térségi Televízió

T1TV – Törökszentmiklós

Pályaorientációs nap a Martfűi József Attila Általános Iskolában a Szolnoki Törvényszék részvételével

A Martfűi József Attila Általános Iskola annak érdekében, hogy megkönnyítse diákjai későbbi pályaválasztását, minden évben pályaorientációs napot szervez, melyen idén a Szolnoki Törvényszék is képviseltette magát, így a fiatalok számos más program mellett igazságügyi osztályfőnöki órán és perszimuláción is részt vehettek, és megismerhették a biztonságos internethasználat alapvető szabályait. A 2017. november 16-án tartott egész napos rendezvényen a törvényszék az ún. Nyitott Bíróság Program keretében vett részt.

Az Országos Bírósági Hivatal 2012-ben az átlátható, nyitott igazságszolgáltatás jegyében hirdette meg a Nyitott Bíróság Programot melynek célja a fiatalok igazságszolgáltatással és a bírósági szervezettel kapcsolatos ismereteinek bővítése, valamint az elkövetővé, illetőleg áldozattá válásuk megelőzése.

A Program fontos elemét képezik a bírák és bírósági titkárok által tartott igazságügyi osztályfőnöki órák, melyek célja, hogy bemutassa az igazságszolgáltatást, a bírósági szervezet felépítését, betekintést adjon a magyar jogrendszerbe és megismertesse a diákokkal az egyes jogászi hivatásokat. Az előadásokból a fiatalok megtudhatják, hogyan kezdeményezhetik a bíróság eljárását, ahogyan azt is, hogy a bírósági eljárásokban életkorukra is figyelemmel, milyen jogaik és kötelezettségeik vannak. A prezentációk emellett bűnmegelőzési célokat is szolgálnak a diákok áldozattá, illetőleg elkövetővé válásának megelőzése érdekében. A pályaorientációs napon a fiatalok dr. Nádor Zoltán törvényszéki bíró igazságügyi osztályfőnöki óráján vehettek részt.

A Programnak szintén fontos eleme a perszimuláció, melynek keretében a diákok a bíró, az ügyész, a védőügyvéd szerepébe bújva maguk játszhatnak el egy kitalált jogesetben tartott bírósági tárgyalást. A perszimulációs gyakorlatot vezető bíró előbb ismereti a tárgyalás tárgyát képező kitalált jogesetet, a bírósági tárgyalás menetét, bemutatja a bírói, ügyészi és védőügyvédi feladatokat, majd a szerepelni vágyó diákok lépnek a színre. A pályaorientációs napon dr. Nádor
Zoltán törvényszéki bíró, dr. Nánási Máté járásbírósági bíró, dr. Pogány-Mile Réka bírósági fogalmazó és Kelemen-Nagy Orsolya bírósági ügyintéző koordinálta a gyakorlatokat.

A Nyitott Bíróság Program fontos célkitűzése a fiatalok védelme, az elkövetővé, illetőleg áldozattá válásuk megelőzése. A mai tizenéveseknek a káros szenvedélyek veszélyei mellett a körükben mára mindennapossá váló internethasználat kockázataival, a biztonságos és másokat nem sértő internethasználat alapvető szabályaival is tisztában kell lenniük. A Szolnoki Törvényszék ezt felismerve, vendégelőadók bevonásával rendszeresen szervez internetbiztonsági előadásokat.

A pályaorientációs napon Böjte Zsófia, a Safer Internet Program oktatója az internetes zaklatásról tartott előadást a fiataloknak.

A Szolnoki Törvényszéket a kiváló szakmai együttműködésnek köszönhetően a társszervek is elkísérték a pályaorientációs napra. A Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai bűnügyi technikai és nyomkövető rendőrkutya-bemutatót tartottak, az egyik zárkának berendezett iskolai osztályteremben pedig a diákok a megyei büntetés-végrehajtási intézet munkatársainak előadásából megismerhették a büntetés- végrehajtási szervezet felépítését, az intézet feladatait, tevékenységét, a fogvatartottak napirendjét, a foglalkoztatási lehetőségeket, valamint a reintegrációs programokat.

Szolnok, 2017. november 20.
a Szolnoki Törvényszék Sajtóosztálya

Közösségi média
error: Védett tartalom!
%d blogger ezt szereti: