Friss Hírek Gazdaság 

KSH: szeptemberben 5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés

Szeptemberben az ipari termelés 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanap hatással kiigazított növekedés a legmagasabb volt a második fél évben, 8,1 százalék. A szezonálisan és munkanaphatástól megtisztított kibocsátás 0,7 százalékkal elmaradt az előző havitól – erősítette meg hétfőn második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az év első háromnegyedévében az ipari termelés 5,2 százalékkal volt nagyobb az előző év azonos időszakáénál.

A belföldi értékesítés volumene 6,3 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 5,4 százalékkal nőtt. Az ipari exportértékesítés 5,9 százalékkal emelkedett, a járműipar külföldi eladásai 2,1 százalékkal elmaradtak a múlt év szeptemberéhez viszonyítva.

A feldolgozóipari termelése szeptemberben 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az augusztusi 6,9 százalékos emelkedés után. A járműipar kibocsátása 1,8 százalékkal elmaradt az előző évitől, így a harmadik negyedévben egyedül augusztusban nőtt 5,0 százalékkal.

A számítástechnikai gyártó cégek kibocsátása 16,6 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberi viszonylag alacsony bázist, de jelentősen felgyorsult az augusztusi 9,0 százalékos növekedés után. A gyógyszeripar teljesítményének emelkedése az előző havi 20,5 százalékosról 26,6 százalékosra gyorsult, a vegyipar termelése fél éve először nőtt, szerény 0,8 százalékkal. A villamosberendezések előállítása az augusztusival megegyező 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a gépgyártás kibocsátása 3,7 százalékkal nőtt az előző havi 2,7 százalékost követően, az élelmiszeripar teljesítménye február óta először csökkent éves összehasonlításban 1,0 százalékkal.

Exportra a járműipar szállítási volumene 2,1 százalékkal maradt el a tavaly szeptemberitől az augusztusi 6,2 százalékos emelkedés után. A vegyipar és a gyógyszeripar exportja 9,0, illetve 24,2 százalékkal nőtt, de a számítástechnikai cikkek kivitelének növekedési üteme is az augusztusi 10,5, százalékról 17,4 százalékosra gyorsult. A villamosberendezések kivitele is 3,3 százalékkal a gépgyártás exportja is 6,2 százalékkal nőtt, az élelmiszerexport négy hónap emelkedés után 3,3 százalékkal elmaradt a tavaly szeptemberitől.

Belföldi eladásait tekintve a vegyipar jelentősen 19,0 százalékkal elmaradt a tavaly szeptemberitől,  de hajszálnyival, 0,1 százalékkal a gyógyszeripari is csökkent. A járműgyártás eladásai 3,7 százalékkal a gépgyártásé viszont tetemesen 17,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbiakat, az élelmiszerértékesítés 0,2 százalékkal csökkent.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes rendelésállománya hetedik hónapja elmaradt az egy ével korábbitól, szeptemberben 9,5 százalékkal. A belföldi rendelések 39,1 százalékkal nőttek, a külföldiek 12,5 százalékkal csökkentek. A járműipar összes megrendelése 6,3, a vegyiparé 6,7 százalékkal alacsonyabb a tavaly szeptemberieknél, amiből az exportrendelések 6,0, illetve 9,7 százalékkal maradtak el a tavalyitól. A számítástechnikai gyártók termékei iránt  25,8 százalékkal csökkent a kereslet, az exportra 34,7 százalékkal kevesebbet rendeltek. A gyógyszeripari rendelések 11,6, a villamosgépekre 22,0 százalékkal nőttek a rendelések, amihez az exportrendelések 11,8 százalékos, illetve 21,0 százalékos növekedése járult hozzá.

 

További Hírek

Leave a Comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: